Langs de Friese elf steden op zaterdag 20 december 1890

"Jou motte net so duvelse hurd ride...." dat waren de woorden die Pim Mulier op zaterdag 20 december 1890 naar zijn gids Tuininga (uit Bolsward) schreeuwde tijdens hun rit langs de Friese elf steden. Met een dikke wollen muts op reed hij zijn tocht in 12 uur en 55 minuten. Wat is er waar van het verhaal dat sportpionier Pim Mulier (1865-1954) de Elfstedentocht bedacht? Het aandoen van elf steden op één dag was sinds de achttiende eeuw al een langer bestaande schaatstraditie in Friesland onder boerenjongens. Het veranderen van de traditie in een evenement ‘De Elfstedentocht’, met stempelposten onderweg, gereden van en naar voordeur en met een kruisje na afloop, was de verdienste van Pim Mulier (uit: Captain van Jong Holland – een biografie van Pim Mulier – Daniël Rewijk, 2015, Uitgeverij Bornmeer).

Pim Mulier 35 jaar (1985-2020)

In de tweede week van november 2020 bestond Pim Mulier als organisatie 35 jaar! Opgericht op 11 november 1985 op Papendal, om de betekenis van preventieve gezondheid en een goede mentale en fysieke fitheid te vergroten; voor meer energie en kwaliteit van leven. Sinds 2001 als onderdeel van Zilveren Kruis Achmea. Op dit moment is er binnen de leefstijlgeneeskunde steeds meer wetenschappelijk bewijs dat leefstijlinterventies chronische gezondheidsklachten kunnen verminderen. Met een adaptieve benadering kan verder de veerkracht van het systeem worden vergroot.

Waar richt Pim Mulier zich de volgende 35 jaar op…..?

Voor ons werk maken we gebruik van het nieuwe gezondheidsconcept ‘positieve gezondheid’ van Machteld Huber/iPH. Waarbij onze dienstverlening zich nog meer richt op het individueel begeleiden van blijvende gedragsverandering. Hoe? Door een omgeving te creëren waarin de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt en deelnemers nieuw gezond gedrag ontwikkelen als vaardigheid, als een vorm van leren. Voor onze meerdaagse trainingen en programma’s (rust - reflectie & reset) is de natuur steeds meer een randvoorwaarde en een bron van vernieuwing.