Laat je hersenen niet zitten

Lichaamsbeweging houdt ons lijf én ons brein in conditie, maakt mensen creatiever en voorkomt dementie en Alzheimer. Dat is de boodschap van Erik Scherder e.a. tijdens lezingen over 'Het fitte brein'. 

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het prefrontale - evolutionair gezien jongere- deel van de hersenen. Dit zijn hersendelen die op weefselniveau sterk reageren op een betere doorbloeding onder invloed van regelmatige lichaamsbeweging en fysieke training (….). We noemen dit het ‘executive brain’, omdat dit deel actief is tijdens het plannen en organiseren, het leren van feedback, het creatief zijn en het nemen van logische beslissingen. Vaardigheden die in een snel veranderende, complexe wereld in grote mate ons zakelijk succes bepalen.

Is ons brein maakbaar? Tot op zekere hoogte wel. Hersenen zijn na het 18e levensjaar nog steeds beïnvloedbaar, in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing. Er ontstaan nieuwe verbindingen in het brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Door actief je hersenen te gebruiken en veel te bewegen, kun je je blijven ontwikkelen.